De PvdA heeft een heel eigen definitie van de zzper

Op http://www.zzpboete.nl doet het Utrechtse D66 raadslid Bram Fokke een boekje open over het PvdA-beleid t.a.v. zzpers.

Het is jammer dat er op die site geen gelegenheid is te reageren. Er valt nogal wat over te zeggen. Wat zzp nederland niet door lijkt te hebben is dat de pvda er een heel speciale definitie op nahoudt over wat een zzp-er is. Diederik Samsom heeft het duidelijk gezegd tijdens zijn optreden in dwdd afgelopen vrijdag. Zie http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/180064.

Eerst ontwijkt Samsom tot twee keer toe een vraag van Syvert over flexwerkers. (vanaf 11:30)

Vervolgens vraagt Jort Kelder (12.46) (gezien de context heeft hij het over flexwerkers, zzpers dus) “Jouw generatie, al die mensen hier uit de stad, jouw generatie, hebben dit soort baantjes. Kleine baantjes, soms ook wat grotere baantjes. Die willen die economie aan de gang krijgen, die hebben we gewoon nodig. Staat ook in het partij van de arbeid programma – we zijn voor ondernemerschap. Op de een of andere manier schiet je altijd in de groef van gevestigde belangen, oudere mensen, pensioenen voor ouderen. Die mensen hebben nooit een dubbeltje pensioen en je doet daar helemaal niets.”

Het antwoord van Samsom (vanaf 13:09) zegt alles over het beeld dat hij heeft van zzpers en het beleid dat hij voorstaat.

“Maar Jort ik denk niet vooral aan die hippe ondernemers die inderdaad hier in Amsterdam… (Jort: “Nou, die zijn belangrijk genoeg”) … ik denk vooral aan die schoonmakers, bouwvakkers en postbezorgers, die gewoon een baan verdienen en daar eigenlijk ook op rekenen maar die op dit moment met nul-urencontracten in zogenaamde zzp-constructies werken, ’s avonds aan tafel aanschuiven, niet wetend of ze de volgende dag überhaupt nog werk hebben. Dat vreet aan die gezinnen, dat vreet aan de samenleving, daar willen we iets aan doen. Nou dan zijn we het eens. Dan houden we de hippe ondernemers gewoon hip, hot en happening, en ik gun ze van alles, maar ik help graag die schoonmakers die zo een vaste baan verdienen.”

De PvdA heeft geen beleid of wil het niet hardop zeggen t.a.v. ons soort zzpers. Wij zijn ‘hippe ondernemers’. Als zij het over zzpers hebben, doelen ze op verkapte werknemers die ze hun rechten willen teruggeven.

(1137 keer bekeken)

2 antwoorden op “De PvdA heeft een heel eigen definitie van de zzper”

  1. Mijn hele leven ben ik al zo’n ‘hippe’ ondernemer met een fantastisch werkend leven, vol ontwikkeling, succes en falen en pensioen nada. Ook vanochtend dacht ik weer eens, wees de ander niet tot last, nee andersom, zorg allereerst ‘voldoende’ voor jezelf. Voor iedereen geldt dit m.i. De illusie van een vaste baan is misschien iets uit de vorige eeuw?

    Groetland

  2. Dat baart me zorgen. Als ze dus maatregelen nemen die zzp’ers betreffen, zoals het afschaffen van de arbeidskorting, maken ze geen onderscheid tussen jou en mij, en de verkapte werknemers in nul-urenconstructies. Dat betekent dat er nogal wat ‘collateral damage’ zal gaan ontstaan bij de ‘hippe ondernemers’ voor maatregelen die bedoeld zijn om flexwerkers terug naar arbeidscontracten te krijgen. Ik kan met de beste wil van de wereld op deze basis geen PvdA meer stemmen. Maar welke partij dan wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *